Startsidan | Kontakt | Bilder

Syntolkning

Syntolkning används för att hjälpa blinda och synskadade personer att förstå en form av kommunikation de annars inte har möjligheten att förstå. Används på teater och biografer, där blinda och synskadade har hörsnäckor på sig och en förberedd syntolk talar om vad som händer på scenen.

Syntolkning Nu »

Vad är syntolkning?
Ett yrke, en hobby eller helt enkelt bara ideellt?

Ännu idag är det mycket vanligt att personer, runt om i Sverige, blandar ihop syntolkning med teckentolkning. Detta för att teckentolkning är så representerat i olika sammanhang. Dessa tolkar står ofta bredvid talare vid stormöten och även i TV ser man en inklippt bild på en teckentolk.
Syntolkar däremot märks inte lika väl. Ibland sker dersa utövning i ett rum utanför salongen och via en bild från scenen/bioduken berättar de neutralt i en mikrofon det de ser och upplever.

Utdrag från ett syntolkningsmanus till filmen "En sång om Martin":
En bit in i handlingen.
Från Landvetter flygplats till Marocko på smekmånad. Nygifta och mycket förälskade sitter Barbara och Martin på planet. De skålar i champagne och gnuggar sina gyllene vigelseringar mot varandra. Martin bär Barbara på sina starka armar från taxin, genom hotellobbyn upp till deras rum och ut på balkongen. Det är en underbar utsikt utöver staden, hamnen och Medelhavet. De älskar med varandra.
På en restaurang äter de middag och alla gästerna uppmärksammas på att de är nygifta. Tillslut tvingas de upp och dansa.
Under siestan är de ensamma i poolen och Martin klär försiktigt och listigt av Barbara hennes baddräkt. Triumferade kommer han upp med bådas badkläder. De älskar i poolen.
Martin skjutsar Barbara på en vespa upp på en gräsplatå. De finner en avskild plats för sin picknick. Båda sätter sig på en filt och Barbara sätter sig i Martins knä, vänd mot honom och de älskar återigen varandra. Hett och ömt.
Tillbaka i Sverige och till deras numera gemensamma bostad i Hamburö. I ett stort rum står två flyglar mot varandra. Väggarna är fyllda av foton och barnteckningar gjord på partitur. Martin skriver på sin nya komposition med Barbara korrekturläser och justerar. Martin glömmer Bidermans namn. Han fingrar på ett tema. Martin blandar ihop Barbara med sin exfru Alice. Barbara ser orolig ut.

En historia från förr

Den kände regissören Ingemar Bergman säjs ha gjort en speciell syntolkning av en av sina filmer. Han använde ljudspåret från filmen på en bandspelare och på en annan hade han skrivit den text som lästes in av en skådespelare. Båda bandspelarna startades sedan samtidigt och vipps hade man där en syntolkning som man kunde framföra i föreningslokaler och liknade. För är man synskadad så tror många att man är blind och då behöver man ju inte se filmduken eller filmduken.

Nu förtiden är det syntolken själv som bestämmer vad som skall berättas och när det säjs, även om det råkar vara är mitt i en dialog!

Nationellt

Dessto mer som Internet blir tillgängligt för synskadade ju mer och intressant information man finna kring det som rör syntolkning. Det kan gälla allt från ekonomiskt stöd till inspelning av DVD 

Här följer ett mycket litet urval av svenska sajter med anknytning till syntolkning.

Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, arbetar med att samordna handikappolitiken i Sverige Blogg sida för syntolkar Utrustning som kan användas vid syntolkning Stöd till svensk film för syntolkning och textning Vi syntolkar all sorts film, inte bara svensk långfilm Iris InterMedia syntolkar alla typer av svensk och utländsk film
Samordning Blogg för syntolkar Utrustning Ekonomiskt stöd Syntolkade DVD Syntolkade DVD
           
Synskadades Riksförbund Unga synskadades hensida FSBU Västs logga med länk till hemsidan
SRF Unga Synskadade Föräldraföreningen för
Synskadade Barn och Ungdomar

 

Internationellt

Länge var syntolkning i Sverige ledande. Men under de senaste åren har det hänt mycket på det internationella planet. Nedan finner du länkar till webbsidor om syntolkning(audio descripting).
En orsak till att man internationellt kommit så mycket längre kan vara donationsmöjligheterna.
Här ett litet urval av internationella sajter med anknytning till syntolkning.

The Audio Description Associates logo -- a continuous line forming the outline of an ear, starting at its bottom from the lobe and circling up and around within the middle of the ear to form the outline of an open eye; a white donut shape serves as an eyeball. Audio Description Project Audio Description Coalition Welcome to the website for the American Council of the Blind AUDIO DESCRIPTION IN SCOTLAND VocalEyes - Nationwide audio description company for blind and partially sighted people providing access to the best in the arts.
USA USA USA USA Skottland England
           
Audio description is now available on television, video and DVD, as well as in cinemas, theatres, museums, galleries and sports venues.    
Syntolkat i TV
Storbritannien
Royal National Institute
of Blind People
   

 

Sociala medier i Sverige

Med hjälp av internet ökas tillgängligheten på information. I Sverige beräknas det finnas närmare 100.000 registrerade synskadade varav 15% är med i någon organisation. I snitt en promille besöker med vänner eller i organiserade grupper en syntolkad föreställning, show eller bio. Varför är det så få? Jag tror att mycket beror på marknadsföringen eller bristen på densamma.
1999 antog riksdag och regering en nationell handlingsplan för handikappolitiken, "Från patient till medborgare". Denna var tänkt att vara genomförd till 2010. I slutet av 2009 genomfördes en uppföljning och 31 mars 2010 överlämnades denna till Riksdagen. Länkar till dessa skrivelser finns i högermenyn.

FACEBOOK: Sedan april 2010 har en Facebookgrupp tillkommit. Sedan länge kam man finna till exempel både Synskadades Riksförbund liksom Unga Synskadade på Facebook. Då dessa grupper medlemmar kan ta del av informationen som erbjuds finns alltså numera denna gruppe. Du är bara ett klick från att ta del av den information som lämnas, liksom att delta i diskusisioner om tillgänglighet för synskadade.